Purmerendse zangeres ziet in alles een uitdaging

De veelzijdige Orsaya is een veelgevraagd muzikante.
(Foto: Artfotos)

PURMEREND – De Purmerendse zangeres Orsaya, onder haar officiële naam bekend als Orsolya Hertzinger-Snijders, is met recht een bezige bij. Het is voor haar nadelig dat een dag bestaat uit 24 uren. “Ik kom tijd tekort, maar dat doe ik zelf hoor. Ik zie overal een uitdaging in en kan moeilijk nee zeggen”, zegt Orsaya.

Vrijdagavond 23 februari maakt ze onderdeel uit van Tommy’s Surpsise Act in P3. “We gaan daar met een loopstation aan de gang. Insiders weten wel hoe dat werkt, maar voor de rest: een loop is een kort geluidsfragment dat meerdere malen herhaald wordt. Bij het langdurig herhalen van het geluidsfragment wordt de loop een ritme. Na verloop van tijd kunnen er verschuivingen ontstaan die niet werkelijk plaatsvinden maar waarbij er voor het gehoor veranderingen optreden. Er zijn verschillende manieren om een loop te maken; met een sampler, een draaitafel of de computer. Dat vind ik dus een te gekke uitdaging”, aldus de enthousiaste zangeres.

Glenda Peters
De in 1999 aan het Sweelinck Conservatorium cum laude afgestudeerde dwarsfluitiste (met de bijvakken zang en piano) en gediplomeerd muziekdocente vult haar dagen over het algemeen met muziek en het meedoen aan en meedenken met theatershows, freelance orkestlid voor verschillende projecten, theatervoorstellingen, pianobegeleiding en dinnershows. Daarnaast vindt ze het haar maatschappelijke en sociale plicht om zich in te zetten voor bijvoorbeeld armoedeprojecten. Ook werkt ze al enige tijd nauw samen met Glenda Peters, de zangeres die in 1985 als Randy Crawford de Soundmix Show won. Peters bracht in 2011 haar eerste theatershow op de planken en vanaf die tijd hebben wij en Orsaya een klik.

Hongaars bal
Op 17 maart staat de dwarsfluitiste als hoofdact op het Landelijk Feest & Hongaars Bal van de Hungária club 1929 Amsterdam. Dit feest, ter herdenking van de Hongaarse revolutie en de vrijheidsstrijd van 1848-1949, heeft een speciale betekenis voor Orsaya. Haar moeder is Hongaarse.
Niet geheel toevallig stamt Orsaya uit een muzikale familie. Moeder is klassiek pianiste, haar oom is compinist en tevens eerste violist in een bekend orkest en de tante van de Purmerendse is operazangeres in Boedapest. Kortom, het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Het is voor Orsaya zaak om de druk laag te houden, want dat impliceert dat veel van haar fans zolang mogelijk van haar kunnen genieten.

Gepubliceerd op RODI
www.Rodi.nl
19 februari 2018

Laat een reactie achter